Verse pesto maken: de voordelen + een recept
- Dionne
Inhoudsopgave
Als je eenmaal weet hoe lekker verse pesto is en hoe eenvoudig je zelf verse pesto kan maken, wil je voortaan niet meer anders. Het is een wereld van verschil qua smaak. Net als bij verse pasta. In deze blog vertellen we meer over de voordelen van verse pesto en vind je er een recept om vanavond al verse pesto te maken. Lees je mee?
Voordelen zelf pesto maken
Niets kan tippen aan de smaak van verse ingrediënten. Als je zelf pesto maakt, behoud je de pittigheid van de knoflook en proef je de andere kruiden nog beter. Dit zorgt voor een intensere smaakbeleving.
Het is gezonder. Als je zelf verse pesto maakt is dat gezonder dan een kant-en-klaar potje waar conserveermiddelen of smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Dit komt de kwaliteit van je verse pesto ten goede.
Wil je een ander ingrediënt toevoegen? Of juist iets meer of minder knoflook? Dan kan allemaal als je zelf pesto maakt. Jij bepaalt de samenstelling van jouw pesto.
Tip: kweek je eigen basilicum. Dat is heel makkelijk. In het voorjaar kun je zaaien en de zaaibak op een zonnige en warme plek zetten. In mei kun je je eigen basilicum planten kweken in de tuin of op je balkon. Verse basilicum die je ook nog eens zelf hebt gekweekt, smaakt nóg beter.
Recept
Om zelf verse pesto te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 75 gram verse basilicumblaadjes
- ½ kopje geraspte Parmezaanse kaas
- ⅓ kopje geroosterde pijnboompitten
- 2 teentjes knoflook
- ½ kopje extra vierge olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: een heel klein beetje verse citroensap
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze licht goudbruin en geurig zijn. Laat ze afkoelen.
- Doe de basilicumblaadjes, geraspte Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten en knoflook in een keukenmachine of blender. Je kan ook een (grote) vijzel gebruiken, maar dit is een stuk intensiever.
- Voeg geleidelijk de olijfolie toe terwijl je de machine laat draaien, totdat de pesto een gladde consistentie heeft. Voeg zout en peper toe naar smaak en eventueel een heel klein beetje verse citroensap.
- Proef de pesto en pas indien nodig de smaak aan door meer kaas, knoflook of olijfolie toe te voegen.
- Serveer de pesto direct over je verse pasta, op geroosterd brood, als dipsaus of bewaar het in een luchtdicht bakje de koelkast voor later gebruik. Als je de verse pesto in een luchtdicht bakje in de koelkast zet, kun je het 2-3 dagen bewaren.
Pastagerecht met verse pesto
Er bestaan allerlei soorten pastagerechten waar je verse pesto in kan gebruiken. De ultieme favoriet: pasta pesto. Je kan een pasta pesto op allerlei manieren maken: met of zonder vlees, met vis of natuurlijk vega. Tip: maak eens een van deze simpele pastagerechten met verse pesto. Mijn favoriet: met kip, kookroom en courgette. Succes gegarandeerd.
Deze blogs vind je misschien ook interessant
Elektrische pastamachine: hoe werkt het & wat is de beste?
Je stopt alle ingrediënten in de elektrische pastamachine en de machine doet de rest. Binnen 10 à 15 minuten is de pasta klaar. Ideaal als je van gemak houdt en/of weinig tijd hebt!
Spaghetti alla chitarra: wat is het en hoe maak je het?
Altijd al een keer spaghetti alla chitarra zelf willen maken? In deze blog lees je meer over deze bijzondere pastasoort inclusief stappenplan om deze pasta zelf te maken.
Hoe lang moet pasta koken?
Elke pastasoort heeft een eigen kooktijd. Ook is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In deze blog vind je tips om de perfecte pasta te koken inclusief de kooktijd per soort pasta.
Thuis verse pasta maken? Op Pasta a la Dio vind jeinformatie over de beste pastamachines, de beste pastadroogrekken, de beste pastasnijders en nog veel meer! Ook vind je de lekkerste pasta recepten hier.
Pastagereedschap
- Pasta startersset
- Beste pastamachines
- Beste pastadroogrekken
- Beste pastasnijders
- Beste pastapannen
- Beste pastagerechten
- Beste pasta boeken
Tips & informatie
Hoe maak je verse pasta?
Welke soorten pasta bestaan er?
5 simpele pasta gerechten
© 2023 Pasta a la Dio
© 2023 Pasta a la Dio