Hoeveel gram pasta per persoon koken?

hoeveel gram pasta per persoon
Inhoudsopgave

Een vraag die telkens weer terugkomt: hoeveel gram pasta moet je koken per persoon? Je wil voorkomen dat je te veel pasta maakt, maar je wil ook niet te weinig pasta koken. Maar hoeveel gram pasta heb je dan per persoon nodig? Het antwoord lees je hieronder, inclusief handige tips om te bepalen hoeveel spaghetti en tagliatelle je nodig hebt.

Pasta koken

Ga je pasta koken? Dan is het slim om de pasta eerst af te wegen, zodat je zeker weet dat je voldoende pasta hebt. Ook moet je per soort pasta weten hoe lang je de pasta moet koken.

De volgende vraag is: hoeveel pasta heb je nodig? De richtlijn die vaak gebruikt wordt om te bepalen hoeveel pasta je nodig hebt, is tussen de 100 en 120 gram droge pasta. Ben je een grote eter? Dan is het slim om 120 gram pasta te koken. Ben je een minder grote eter? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan 100 gram droge pasta.

Is dat wel genoeg?

Misschien ben je nu – na het lezen van deze informatie – bezig met het wegen van de pasta en vraag je jezelf af of het  wel genoeg is?! Het lijkt misschien niet zoveel, maar vergeet niet dat pasta uitzet en dus groter wordt als je de pasta gaat koken. Daarnaast wordt pasta vaak geserveerd met een rijke saus, groenten en waarschijnlijk (veel) kaas. En soms zelf met bijgerechten. Dus als je de richtlijn van 100 tot 120 gram droge pasta per persoon aanhoudt, weet je zeker dat je genoeg hebt.

Tip voor het afwegen van je pasta

Heb je geen weegschaal bij de hand om te bepalen hoeveel gram pasta je moet koken? Een handige truc om de juiste hoeveelheid pasta te bepalen, is door je hand te gebruiken. Een portie ter grootte van een vuist, oftewel ongeveer 1 kopje droge pasta, is over het algemeen voldoende voor één persoon. Zo voorkom je dat je te veel pasta maakt die je daarmee misschien niet opeet.

Hoeveel gram spaghetti heb je nodig per persoon?

Als je spaghetti gaat koken, is zo’n kopje natuurlijk niet zo handig. Datzelfde geldt voor tagliatelle. Om te bepalen hoeveel gram spaghetti je nodig hebt, bestaat er een heuse spaghettimeter. Hiermee kun je eenvoudig bepalen hoeveel gram spaghetti je per persoon moet koken.

Voor tagliatelle bestaat helaas niet zo’n meter. In dat geval kun je er van uit gaan dat je ongeveer 3 à 4 nestjes nodig hebt per persoon.

Hoeveel gram pasta koken bij verse pasta?

Heb je verse pasta gemaakt? Dan heb je iets minder gram pasta per persoon nodig. Als richtlijn voor verse pasta wordt vaak 100 gram gehanteerd. Ben je een kleine eter? Dan kook je 80 gram verse pasta. Ben je een grote eter? Dan kook je 100 gram verse pasta.

Deel deze blog
Deze blogs vind je misschien ook interessant
Hoe lang moet je pasta koken
Hoe lang moet pasta koken?

Elke pastasoort heeft een eigen kooktijd. Ook is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In deze blog vind je tips om de perfecte pasta te koken inclusief de kooktijd per soort pasta.

Lees meer
Meld je aan voor de nieuwsbrief