Spaghetti alla chitarra: wat is het en hoe maak je het?
- Laatste update: 1 februari 2025
- Dionne

Inhoudsopgave
Als je net zo’n pasta liefhebber bent als ik, heb je waarschijnlijk wel eens van Spaghetti alla chitarra gehoord. Dit traditioneel pastagerecht uit de regio Abruzzo heeft zijn naam te danken aan het unieke instrument waarmee het wordt gemaakt, de chitarra (italiaans voor gitaar). Maar wat is spaghetti alla chitarra precies en hoe kun je het zelf thuis maken? In deze blog leer je alles over dit heerlijke gerecht en ontdek je hoe je zelf aan de slag kunt.
Wat is spaghetti alla chitarra?
Spaghetti alla chitarra is een type pasta die lijkt op de spaghetti zoals we die kennen, maar met een vierkante vorm en een ruwe textuur die de saus beter opneemt. Het unieke aan deze pasta is de manier waarop het wordt gemaakt. Traditionele spaghetti wordt uitgerold en gesneden met een pastamachine, terwijl spaghetti alla chitarra door een houten frame met stalen snaren (de chitarra) wordt gedrukt. Door met een deegroller over het deeg heen te rollen, snijden de snaren het pastadeeg in lange, vierkante slierten. Dit zorgt voor een stevige textuur en rijke smaak.
Hoe maak je het?
Spaghetti alla chitarra is heel eenvoudig te maken, mits je natuurlijk een chitarra in huis hebt. Anders wordt het een beetje een uitdaging om dunne, vierkante slierten te maken. Het begint natuurlijk met het maken van het pastadeeg.
1. Deeg maken
Je begint met het bereiden van goed pastadeeg. Het beste recept om zelf verse pasta te maken, vind je hier. Is de deeg klaar? Laat het deeg dan 30 minuten rusten onder een vochtige doek.
2. Deeg uitrollen
Zodra je deeg klaar is, verdeel je het deeg in porties zo groot als een kleine bal die in je handpalm past. Daarna rol je het deeg uit met een deegroller of je gebruikt een pastamachine. Het deeg moet namelijk dun genoeg zijn om door de snaren van chitarra te passen, maar pas op dat je het deeg niet te dun maakt.
3. Chitarra gebruiken
Leg het uitgerolde deeg op de chitarra en rol voorzichtig met de deegroller over het deeg. Dit doe je meerdere keren op en neer. Uiteindelijk vallen de slierten door de chitarra heen. Voor je het weet heb je spaghetti alla chitarra gemaakt. Vang de pasta op, gooi er wat bloem overheen en leg de pasta op een handdoek om te drogen. Let wel op dat de pasta niet aan elkaar plakt. Je kan ook een pasta droogrek gebruiken om de pasta te laten drogen.
4. Koken
Kook de spaghetti alla chitarra in water waar je een snufje zout aan toevoegt voor ongeveer 2 à 3 minuten, tot de pasta al dente is. De kooktijd van gedroogde pasta is anders van verse pasta, dus voorkom dat de pasta te gaar wordt. Voor de beste gaarheid, kun je ook tussendoor even proberen.
Welke saus past het beste erbij?
Er zijn veel sauzen die goed passen bij spaghetti alla chitarra. Vaak wordt deze pasta geserveerd met een stevige saus zoals een ragu of een simpele tomatensaus met knoflook en basilicum. De ruwe textuur van spaghetti alla chitarra zorgt ervoor dat de saus goed hecht. Dit zorgt voor een ware smaaksensatie.
Deze blogs vind je misschien ook interessant

Al Dente koken: wat betekent het?
Wil je je pasta voortaan Al Dente koken? In deze blog vertellen we wat de ideale kooktijd is én delen we de voordelen van je pasta Al Dente te koken.

Hoelang lasagne in oven?
Vraag je je af hoe lang lasagne in de oven moet? In deze blog leggen we uit wat de baktijd & temperatuur is van verschillende soorten lasagnebladen.

Hoelang pasta bewaren in koelkast?
Wil je pasta bewaren in de koelkast? Gekookte pasta blijft 3 tot 5 dagen en verse pasta 1 tot 2 dagen goed in de koelkast, mits luchtdicht verpakt. Wil je de pasta langer bewaren? Dan kun je hem invriezen.
Pasta à la Dio
Verse pasta maken? Op Pasta à la Dio vind je informatie over de beste pastamachines, pasta benodigdheden die niet mogen ontbreken in je keuken, de lekkerste pastagerechten en nog veel meer!
Pastagereedschap
- Pasta startersset
- Beste pastamachines
- Beste pasta droogrekken
- Beste pastasnijders
- Beste pastapannen
- Beste pastagerechten
- Beste pasta boeken
Tips & recepten
Vragen of samenwerken?
Mail naar: info@pastaaladio.nl
© 2024 Pasta à la Dio