Welke soorten pasta bestaan er?

Welke soorten pasta bestaan er?
Inhoudsopgave

Er bestaan meer dan 700 verschillende soorten pasta. Te veel om op te noemen in deze blog. Pasta komt in allerlei vormen, maten en texturen. En toch kiezen we vaak voor een pasta die we al kennen en regelmatig eten. Dus, wil je een keer een andere soort pasta proberen en ben je benieuwd wat voor een soorten pasta er allemaal bestaan? Goed nieuws! In deze blog vind je een overzicht van de 25 meest voorkomende soorten pasta.

Kies een keer voor iets anders

In plaats van telkens te kiezen voor een pasta die je vrijwel altijd eet, is het juist leuk om een keer een nieuwe variant van dit magische Italiaanse deegproduct te proberen. De ene pasta soort smaakt toch net weer iets anders dan de andere. Zo kun je ook een beetje spelen met de smaken in je gerecht.

Liever op een simpele manier een nieuwe soort pasta proberen? Vervang de pasta die je normaal altijd gebruikt in een recept dat je regelmatig maakt. Het recept blijft hetzelfde, je gebruikt bijvoorbeeld in plaats van spaghetti nu gnocchi. 

1. Spaghetti

Het klassieke en wereldwijd bekende lange, dunne slierten deeg. Perfect voor het absorberen van sauzen en toppings.

2. Penne

Cilindrische buisjes met schuine sneden aan beide uiteinden. Ideaal voor sauzen met stukjes groenten of vlees.

3. Farfalle (strikjespasta)

Vlindervormige pasta met een brede midden en twee zijden die omhoog krullen. Perfect voor lichte sauzen en salades.

4. Fusilli

Spiraalvormige pasta die sauzen goed vasthoudt. Een speelse keuze voor zowel warme- als koude gerechten.

5. Rigatoni

Grote buisvormige pasta met ribbels aan de buitenkant. Uitermate geschikt voor stevige sauzen en ovenschotels.

6. Linguine

Platte, lange slierten pasta die goed samengaat met zeevruchten en lichte olie dressings.

7. Orecchiette

Betekent ‘kleine oortjes’ in het Italiaans. Deze kleine, schelpvormige pasta is perfect voor sauzen met stukjes.

8. Tagliatelle

Lange, platte linten pasta, vaak gebruikt met romige sauzen en ragu’s.

9.Conchiglie (schelpenpasta)

Schelpvormige pasta die de saus perfect vasthoudt. Geweldig voor zowel vlees- als vegetarische sauzen.

10. Gnocchi

Zachte, deegachtige balletjes gemaakt van aardappelen, bloem en ei. Een heerlijke variatie op traditionele pasta.

11. Pappardelle

Brede, platte linten pasta die uitstekend samengaat met stevige vleessauzen.

12. Ravioli

Vierkante deegkussentjes gevuld met diverse heerlijke vullingen, zoals kaas, vlees of groenten.

13. Tortellini

Kleine ringvormige pasta, vaak gevuld met kaas, vlees of spinazie.

14. Cavatelli

Kleine, holle pasta die geweldig is voor dikke sauzen en groentegerechten.

15. Cannelloni

Grote, cilindrische buizen die vaak worden gevuld met ricotta en spinazie, en overgoten met tomatensaus.

16. Ziti

Rechte buisvormige pasta, vergelijkbaar met penne maar zonder schuine sneden aan de uiteinden.

17. Campanelle

Klok- of bloemvormige pasta die goed samengaat met romige sauzen en groenten.

18. Capellini 

Zeer dunne, lange slierten pasta, ook wel ‘engelenhaar’ genoemd. Perfect voor lichte sauzen en zeevruchten.

19. Fettuccine

Platte, brede linten pasta, vergelijkbaar met tagliatelle maar iets breder.

20. Mezzemaniche

Korte, brede buisjes pasta met diagonale sneden aan beide uiteinden.

21. Pici

Dikke, handgerolde spaghetti uit Toscane, ideaal voor stevige sauzen.

22. Trofie

Kleine, gedraaide pasta uit Ligurië, vaak geserveerd met pesto.

23. Paccheri

Grote, brede buisvormige pasta die perfect is voor rijke vlees- en tomatensauzen.

24. Lumache

Pasta in de vorm van slakkenhuisjes, geweldig voor dikke sauzen.

25. Mafaldine

Lange, smalle linten pasta met gegolfde randen. Ideaal voor romige sauzen en raga’s.

Conclusie: een wereld aan soorten pasta 

Dus, de volgende keer dat je voor het pastaschap staat in de supermarkt of een menu bekijkt in je favoriete Italiaanse restaurant, kies dan een keer een pasta die je nog niet eerder hebt gegeten en laat je verrassen. Wat ook leuk is: ga een keer naar een groothandel food. Daar ontdek je nog veel meer soorten pasta’s.

Liever verse pasta maken? Dat kan natuurlijk ook! Ook de minder bekende soorten pasta kun je prima zelf maken. Grote kans dat de pasta ook nog eens veel lekkerder smaakt als je hem zelf maakt.

Deel deze blog
Deze blogs vind je misschien ook interessant
Hoe lang moet je pasta koken
Hoe lang moet pasta koken?

Elke pastasoort heeft een eigen kooktijd. Ook is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In deze blog vind je tips om de perfecte pasta te koken inclusief de kooktijd per soort pasta.

Lees meer
Meld je aan voor de nieuwsbrief