Verse pasta maken? Dit is het lekkerste recept

verse pasta maken
Inhoudsopgave
Deel deze blog

Wist je dat verse pasta maken helemaal niet zo ingewikkeld is, maar dat de smaak van de pasta wel veel beter is? Je hebt alleen tijd nodig om verse pasta te maken. Hoeveel tijd het kost, is afhankelijk van de soort pasta die je gaat maken en of je een pastamachine gebruikt. Houd er rekening mee dat je ongeveer 1,5 uur kwijt bent aan het hele proces. Dit bevat zowel de voorbereiding, de rusttijd van het deeg en het koken van de pasta. Valt wel mee toch? Prima te doen als je wat meer tijd hebt. 

Maar nu is de vraag: hoe maak je thuis de allerlekkerste verse pasta? Tijdens mijn kookcursus in Italië heb ik elke dag verse pasta gemaakt. En geloof me: die verse pasta smaakt echt 100 keer beter dan de pasta die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Nieuwsgierig naar het traditionele Italiaanse recept om thuis verse pasta te maken? Volg dan het stappenplan hieronder. 

Stap 1: Verzamel alle ingrediënten

Voor je begint, is het handig om alles wat je nodig hebt om verse pasta te maken te verzamelen, want je handen worden vies. 😉  

  •     2 kopjes bloem ’00’ deeg
  •     3 grote eieren
  •     Een snufje zout

Je kan verse pasta maken op het aanrecht in je keuken (zorg wel dat je aanrecht schoon is) of je maakt de pasta op een grote snijplank. Net wat jij fijner vindt. 

Stap 2: Maak een kuil in de bloem

Strooi de bloem gelijkmatig uit op een schoon, droog oppervlak en maak een kuil in het midden. Vergelijk het met een vulkaan. In het midden van de kuil voeg je in de volgende stap de eieren toe. 

Stap 3: Voeg de eieren toe

Breek de eieren in de kuil en voeg een snufje zout toe. Dit zorgt voor wat smaak in je pastadeeg.

Stap 4: Klop de eieren voorzichtig met de bloem

Met behulp van een vork, klop je langzaam de eieren terwijl je geleidelijk bloem van de binnenranden van de kuil toevoegt. Blijf kloppen totdat het deeg dik genoeg is om met je handen te gaan kneden. 

Stap 5: Kneed het deeg

Begin het deeg te kneden met je handen. Dit is het moment waarop je wat spierkracht kan gebruiken. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten totdat het glad en elastisch is.

Testen of je deeg goed genoeg is? Leg het deeg neer, duw er met een vinger in en kijk of het deeg terugveert. Als dit het geval is, is je deeg klaar. 

Stap 6: Laat het deeg rusten

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het een halfuur tot een uur rusten. Dit geeft de bloem de tijd om volledig gehydrateerd te raken, wat zorgt voor een betere textuur van de pasta.

Stap 7: Rol het deeg uit

Na het rusten is het deeg klaar om uitgerold te worden. Heb je een pastamachine? Dan kun je met de pastamachine je deeg uitrollen. Heb je geen pastamachine? Gebruik dan een houten deegroller om het deeg dun uit te rollen. Afhankelijk van de soort pasta die je gaat maken, bepaal je de dikte van het deeg. 

Voor gevulde pasta zoals ravioli, rol je het deeg iets dunner uit, dan voor bijvoorbeeld tagliatelle of spaghetti.

Stap 8: Snijd de verse pasta

Snijd het deeg in de gewenste vorm met een pastasnijder. Voor fettuccine of tagliatelle snijd je brede linten, terwijl je voor ravioli of tortellini kleine vierkantjes nodig hebt.

Let op: wil je pasta maken zonder machine? Dan kun je niet alle soorten pasta maken. Voor bijvoorbeeld spaghetti heb je een pastamachine nodig of een pastaroller als je een keukenmachine hebt. 

Stap 9: Kook de verse pasta

Breng een grote ketel met water aan de kook en voeg wat zout toe. Verse pasta heeft slechts een paar minuten nodig om te koken. Gemiddeld zo’n 4 à 5 minuten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Kook de pasta tot het drijft en proef om de perfecte gaarheid te bepalen.

Stap 10: Geniet van je zelfgemaakte pasta 

Hoera, het is gelukt! Je hebt verse pasta gemaakt. Nu kun je ervoor kiezen om het te serveren met je favoriete (zelfgemaakte) pastasaus, een beetje olijfolie en kruiden, of het te gebruiken als basis voor heerlijke gevulde pasta. Laat je creativiteit de vrije loop!

Culinair avontuur

Het maken van verse pasta is niet alleen een culinair avontuur; het is een oude Italiaanse ambacht dat je de mogelijkheid geeft om de authentieke smaken van de Italiaanse keuken in je eigen keuken te brengen. En geloof me: verse pasta smaakt niet alleen beter, de textuur is ook veel zachter waardoor de pasta op je tong wegsmelt. Dus, waar wacht je nog op? Trek je schort aan en begin met het maken van overheerlijke verse pasta. 

*Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij daar commissie over. Het kost jou het niets extra’s, maar het helpt ons om de website te verbeteren.

Deze blogs vind je misschien ook interessant
Hoe lang moet je pasta koken
Hoe lang moet pasta koken?

Elke pastasoort heeft een eigen kooktijd. Ook is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In deze blog vind je tips om de perfecte pasta te koken inclusief de kooktijd per soort pasta.

Lees meer
Meld je aan voor de nieuwsbrief