Hoe lang moet pasta koken?
- Laatste update: 1 februari 2025
- Dionne

Inhoudsopgave
Als je een liefhebber bent van pasta, weet je dat het koken van de perfecte pasta een kunst op zich is. Pasta is al dente op z’n best. Dat betekent dat, zodra de pasta van binnen niet meer hard is, hij perfect is. Maar hoe lang moet je pasta koken? De pasta kooktijd is afhankelijk van het soort pasta, of het gedroogde of verse pasta is én je persoonlijke voorkeur. Ga je voor al dente of vind je het lekkerder als hij iets zachter (en dus meer gaar) is?
In deze blog vind je handige tips en tricks om ervoor te zorgen dat je pasta voortaan altijd perfect gekookt is. Ook vind je meer informatie over de kooktijd per pasta soort en de kooktijd van gedroogde pasta en van verse pasta.
Volg de instructies op de verpakking
Een van de eenvoudigste manieren om te bepalen hoe lang je pasta moet koken, is door de instructies op de verpakking te volgen. Fabrikanten geven vaak aan hoe lang de pasta moet koken voor een al dente textuur. Dit betekent dat de pasta gaar is maar nog stevig en veerkrachtig.
Proef regelmatig
De beste manier om te controleren of je pasta gaar is, is door te proeven. Begin met proeven een paar minuten voordat de aangegeven kooktijd op de verpakking is bereikt. Als de pasta de gewenste textuur heeft bereikt, kun je het kookproces stoppen door de pasta af te gieten.
Houd rekening met de grootte en vorm
Grote en dikke pasta, zoals penne of rigatoni, heeft over het algemeen meer tijd nodig om te koken dan dunne pasta, zoals spaghetti of linguine. Daarnaast kan de vorm van de pasta ook invloed hebben op de kooktijd. Lange pasta vormen zoals spaghetti hebben minder tijd nodig om te koken dan gevulde pastasoorten zoals ravioli.
Roer tijdens het kook proces regelmatig door de pasta heen. Zo voorkom je dat de pasta gaat plakken of dat de pasta niet gelijkmatig gaar is.
Gebruik voldoende water
Zorg ervoor dat je voldoende in de pan doet als je pasta gaat koken. Als je te weinig water gebruikt, kan de pasta aan elkaar plakken en ongelijkmatig gaar worden. Dat wil je voorkomen, want dat komt de kwaliteit van je pasta niet ten goede.
Zout het kookwater
Voeg zout toe of een half bouillonblokje aan het kookwater voordat je de pasta toevoegt. Dit helpt niet alleen om de pasta op smaak te brengen, maar het zout helpt ook om de textuur van de pasta te verbeteren en voegt wat stevigheid toe.
Kook niet te lang
Het is belangrijk om de pasta niet te lang te koken, omdat dit kan leiden tot papperige, overgekookte pasta. Houd de pasta goed in de gaten en giet de pan met pasta af, zodra je de gewenste textuur bereikt.
Spoel de pasta niet af
Spoel de pasta niet af met koud water nadat je de pasta hebt afgegoten. Dit verwijdert het zetmeel van de pasta, waardoor sauzen minder goed aan de pasta hechten. Ook word je pasta taai.
Het koken van de perfecte pasta vereist wat oefening en geduld, maar deze tips helpen je hopelijk om te zorgen dat je voortaan nog lekkere pasta’s maakt.
Hoe lang kook je welke pasta
Wil je precies weten hoe lang je pasta moet koken? Hieronder vind je een lijst met allerlei soorten pasta inclusief de kooktijd. Let op: het is wel slim om alsnog de verpakking te raadplegen en te kijken wat de kooktijd is van dat specifieke product.
- Spaghetti: 9-12 minuten
- Penne: 10-12 minuten
- Fusilli: 8-10 minuten
- Linguine: 9-11 minuten
- Farfalle: 10-12 minuten
- Rigatoni: 11-13 minuten
- Tagliatelle: 8-10 minuten
- Conchiglie (schelpjes): 9-11 minuten
- Fettuccine: 10-12 minuten
- Ravioli: 3-5 minuten (verse ravioli) / 8-10 minuten (droge ravioli)
- Lasagnevellen: 10-12 minuten (droge vellen, voor gebruik in lasagne)
- Macaroni: 8-10 minuten
- Orecchiette: 11-13 minuten
- Cannelloni: 8-10 minuten (droge buizen, voor gebruik in gevulde pastagerechten)
- Strozzapreti: 8-10 minuten
- Pappardelle: 8-10 minuten
- Cavatappi: 9-11 minuten
- Orzo: 8-10 minuten
- Bucatini: 9-11 minuten
- Ziti: 10-12 minuten
- Proef regelmatig
Proef regelmatig
Het is slim om regelmatig te proeven en de pasta in de gaten te houden tijdens het kookproces om te bepalen of het de gewenste textuur heeft bereikt. Pas de kooktijd aan op basis van je persoonlijke voorkeur voor al dente of zachtere pasta.
Hoe lang moet verse pasta koken?
Verse pasta heeft een kortere kooktijd dan gedroogde pasta. Hoe lang verse pasta moet koken hangt af van je persoonlijke voorkeur en de soort pasta. Als richtlijn kun je 4 à 5 minuten hanteren. Proef regelmatig tussendoor of de pasta al gaar genoeg is en roer door de pan, zodat alle pasta gelijkmatig gaart.
Deze blogs vind je misschien ook interessant

Al Dente koken: wat betekent het?
Wil je je pasta voortaan Al Dente koken? In deze blog vertellen we wat de ideale kooktijd is én delen we de voordelen van je pasta Al Dente te koken.

Hoelang lasagne in oven?
Vraag je je af hoe lang lasagne in de oven moet? In deze blog leggen we uit wat de baktijd & temperatuur is van verschillende soorten lasagnebladen.

Hoelang pasta bewaren in koelkast?
Wil je pasta bewaren in de koelkast? Gekookte pasta blijft 3 tot 5 dagen en verse pasta 1 tot 2 dagen goed in de koelkast, mits luchtdicht verpakt. Wil je de pasta langer bewaren? Dan kun je hem invriezen.

Thuis verse pasta maken? Op Pasta a la Dio vind jeinformatie over de beste pastamachines, de beste pastadroogrekken, de beste pastasnijders en nog veel meer! Ook vind je de lekkerste pasta recepten hier.
Pastagereedschap
- Pasta startersset
- Beste pastamachines
- Beste pastadroogrekken
- Beste pastasnijders
- Beste pastapannen
- Beste pastagerechten
- Beste pasta boeken
Tips & informatie
Hoe maak je verse pasta?
Welke soorten pasta bestaan er?
5 simpele pasta gerechten
© 2023 Pasta a la Dio
© 2023 Pasta a la Dio