Zelf pasta maken zonder machine: 5 tips

Zelf pasta maken zonder machine_ 5 tips
Inhoudsopgave

Wil je verse pasta maken, maar heb je geen pastamachine in huis? En ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf pasta te maken zonder machine? Dan ben je hier op het juiste adres. In deze blog lees je hoe je verse pasta maakt zonder machine. 

Pasta maken zonder machine

Een pastamachine kan een flinke investering zijn. Voor je er eentje aanschaft is het wel belangrijk dat je het leuk vindt om verse pasta te maken en er ook tijd voor hebt. Je bent toch al snel zo’n 1 uur tot 1,5 uur bezig. Tenzij je een elektrische pastamachine hebt, dan kun je binnen 10 minuten klaar zijn. 

Welke pasta kun je maken zonder machine

Verse pasta kun je in theorie prima zonder pastamachine maken. Het kost alleen meer spierkracht. Daarnaast kun je niet alle soorten pasta maken zonder pastamachine. Tagliatelle en linguine, maar ook tortellini, gnocchi en farfelle (vlinderpasta) kun je wel maken zonder machine. Wil je verse spaghetti maken of een andere pastasoort? Dan is een pastamachine wel handig om te hebben. 

Hoe maak je verse pasta zonder machine?

Als je verse pasta wil maken zonder machine, volg je dezelfde stappen als wanneer je pasta maakt met een machine. 

Je verzamelt alle ingrediënten, maakt een kuil in de bloem. In de kuil voeg je vervolgens de eieren toe die je daarna met een vork gaat mengen met de bloem totdat het deeg dik genoeg is om te kneden met je handen. De volgende stap is het kneden van het deeg. Hier heb je spierkracht voor nodig. Daarna laat je het deeg een tijdje rusten, zodat de bloem volledig gehydrateerd wordt. Dit komt de smaak en de textuur van de pasta ten goede. 

Heeft het deeg lang genoeg gerust? Dan is het tijd om de deeg uit te rollen en te snijden. Als je een pastamachine hebt, kun je de machine gebruiken voor het uitrollen en snijden van de deeg. Nu moet je het zelf doen. 

Pasta snijden

Afhankelijk van de soort pasta die je wil maken, moet je nu de pasta snijden en heb je een pastasnijder nodig. Wil je tagliatelle of linguine maken? Dan rol je het deeg zo veel mogelijk uit totdat het deeg uiteindelijk nog zo’n 0,5 cm dik is. Vervolgens maak je repen van ongeveer 0,5 cm breed.

Als je tortellini of farfelle wil maken, moet je het deeg in vierkantjes snijden van ongeveer 2 cm bij 2 cm. Bij de tortellini voeg je in het midden van het vierkant de vulling toe. Daarna klap je hem dicht, zodat je een driehoek krijgt. De uiteinden van de driehoek buig je vervolgens om je vinger zodat je tortellini hebt. 

Bij farfelle voeg je het midden van het vierkantje samen, waardoor je automatisch een vlinder en dus farfelle krijgt.

Zelf gnocchi maken 

Vaak wordt gedacht dat gnocchi een soort pasta is, maar wist je dat gnocchi van aardappelen gemaakt wordt? Dus of je nu wel of geen pastamachine in huis hebt, dat maakt voor het maken van verse gnocchi niet zoveel uit. Je moet de aardappelen koken en vervolgens de gekookte aardappelen door een zweef drukken. Dan voeg je de bloem eraan toe en ga je de deeg maken waar je uiteindelijk de gnocchi van maakt. 

Keukenmachine gebruiken als pastamachine

Wist je dat je op de meeste keukenmachines een opzetstuk kan monteren waarmee je verse pasta kan maken? Als je een keukenmachine hebt, hoef je in de meeste gevallen geen pastamachine aan te schaffen. Je hebt alleen een pastaroller nodig die je op jouw keukenmachine kan monteren. 

Conclusie

Zelf pasta maken zonder machine kan prima, maar je kan niet alle soorten pasta maken. Daarnaast vergt het wat meer spierkracht omdat je de deeg zelf moet uitrollen. Ook moet je zelf de pasta snijden. Dit hoeft geen probleem zijn, maar wel iets waar je rekening mee moet houden. Het snijwerk kost wat meer tijd als je het zelf doet. 

*Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij daar commissie over. Het kost jou het niets extra’s, maar het helpt ons om de website te verbeteren.

Deel deze blog
Deze blogs vind je misschien ook interessant
Hoe lang moet je pasta koken

Hoe lang moet pasta koken?

Elke pastasoort heeft een eigen kooktijd. Ook is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In deze blog vind je tips om de perfecte pasta te koken inclusief de kooktijd per soort pasta.

Lees meer
Meld je aan voor de nieuwsbrief