Spaghetti alla chitarra: wat is het en hoe maak je het? 

spaghetti alla chitarra

Als je net zo’n pasta liefhebber bent als ik, heb je waarschijnlijk wel eens van Spaghetti alla chitarra gehoord. Dit traditioneel pastagerecht uit de regio Abruzzo heeft zijn naam te danken aan het unieke instrument waarmee het wordt gemaakt, de chitarra (italiaans voor gitaar). Maar wat is spaghetti alla chitarra precies en hoe kun je het zelf thuis maken? In deze blog leer je alles over dit heerlijke gerecht en ontdek je hoe je zelf aan de slag kunt. 

Wat is spaghetti alla chitarra? 

Spaghetti alla chitarra is een type pasta die lijkt op de  spaghetti zoals we die kennen, maar met een vierkante vorm en een ruwe textuur die de saus beter opneemt. Het unieke aan deze pasta is de manier waarop het wordt gemaakt. Traditionele spaghetti wordt uitgerold en gesneden met een pastamachine, terwijl spaghetti alla chitarra door een houten frame met stalen snaren (de chitarra) wordt gedrukt. Door met een deegroller over het deeg heen te rollen, snijden de snaren het pastadeeg in lange, vierkante slierten. Dit zorgt voor een stevige textuur en rijke smaak.

 

Hoe maak je het?

Spaghetti alla chitarra is heel eenvoudig te maken, mits je natuurlijk een chitarra in huis hebt. Anders wordt het een beetje een uitdaging om dunne, vierkante slierten te maken. Het begint natuurlijk met het maken van het pastadeeg. 

1. Deeg maken

Je begint met het bereiden van  goed pastadeeg. Het beste recept om zelf verse pasta te maken, vind je hier. Is de deeg klaar? Laat het deeg dan 30 minuten rusten onder een vochtige doek. 

2. Deeg uitrollen

Zodra je deeg klaar is, verdeel je het deeg in porties zo groot als een kleine bal die in je handpalm past. Daarna rol je het deeg uit met een deegroller of je gebruikt een pastamachine. Het deeg moet namelijk dun genoeg zijn om door de snaren van chitarra te passen, maar pas op dat je het deeg niet te dun maakt. 

3. Chitarra gebruiken

Leg het uitgerolde deeg op de chitarra en rol voorzichtig met de deegroller over het deeg. Dit doe je meerdere keren op en neer. Uiteindelijk vallen de slierten door de chitarra heen. Voor je het weet heb je spaghetti alla chitarra gemaakt. Vang de pasta op, gooi er wat bloem overheen en leg de pasta op een handdoek om te drogen. Let wel op dat de pasta niet aan elkaar plakt. Je kan ook een pasta droogrek gebruiken om de pasta te laten drogen. 

4. Koken

Kook de spaghetti alla chitarra in water waar je een snufje zout aan toevoegt voor ongeveer 2 à 3 minuten, tot de pasta al dente is. De kooktijd van gedroogde pasta is anders van verse pasta, dus voorkom dat de pasta te gaar wordt. Voor de beste gaarheid, kun je ook tussendoor even proberen. 

Spaghetti Chitarra Pastamaker

Koop nu bij:

blokker.nl (€32,19)
bol.com (€33,00)
Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2024 - 23:08

Welke saus past het beste erbij?

Er zijn veel sauzen die goed passen bij spaghetti alla chitarra. Vaak wordt deze pasta geserveerd met een stevige saus zoals een ragu of een simpele tomatensaus met knoflook en basilicum. De ruwe textuur van spaghetti alla chitarra zorgt ervoor dat de saus goed hecht. Dit zorgt voor een ware smaaksensatie. 

Deel deze blog
Deze blogs vind je misschien ook interessant
Hoe lang moet je pasta koken

Hoe lang moet pasta koken?

Elke pastasoort heeft een eigen kooktijd. Ook is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In deze blog vind je tips om de perfecte pasta te koken inclusief de kooktijd per soort pasta.

Lees meer
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Pasta à la Dio

Thuis verse pasta maken? Op Pasta à la Dio vind je informatie over de beste pastamachines, pasta benodigdheden die niet mogen ontbreken in je keuken en nog veel meer! Ook vind je hier de lekkerste pastagerechten. 

Pastagereedschap

Tips & recepten

Hoeveel gram pasta kook je per persoon?

5 simpele pastagerechten

Welke soorten pasta bestaan er?

Vragen of opmerkingen? Mail ons gerust

info[@]pastaaladio.nl

© 2024 Pasta à la Dio