Gnocchi zelf maken: een super simpel recept
- Laatste update: 22 januari 2025
- Dionne
Inhoudsopgave
Ben je net als ik dol op verse gnocchi en wil je zelf gnocchi maken? Dan heb ik een super simpel recept waarmee je in een paar stappen zelf gnocchi maakt. En geloof me: als je eenmaal geproefd hebt hoe zacht én smaakvol zelfgemaakte gnocchi is, dan wil je nooit meer anders.
Gnocchi zelf maken
Ben je op zoek naar een leuke weekendactiviteit? Dan is dit iets voor op je lijstje! Zelf gnocchi maken is niet alleen heel leuk en simpel, het kost ook niet zoveel tijd en de smaak van zelfgemaakte gnocchi is écht 100 keer beter dan de kant-en-klare gnocchi uit de supermarkt.
Wat heb je nodig?
Voor een portie van 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 600 gram kruimige aardappelen
- 2 eidooiers
- Snufje zout
- 200 gram meel
Het recept
Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om zelf gnocchi te maken. Zonder de kooktijd van de aardappelen, duurt het ongeveer 20 minuten om verse gnocchi te maken. Super snel dus!
- Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere stukjes en kook ze in licht gezouten water totdat ze gaar zijn.
- Zijn de aardappelen gaar? Pureer ze dan en zorg ervoor dat het een gladde substantie wordt.
- Laat de aardappelen goed afkoelen, anders stolt het eidooier meteen.
- Zodra de aardappelen afgekoeld zijn, bestrooi je het aanrecht met bloem en vervolgens leg je daar de aardappelpuree op.
- Voeg twee eidooiers toe, een snufje zout en een beetje meel. Dit meng je totdat je een mooie, egale substantie krijgt.
- Pak een stukje van het deeg en maak daar eerst een bolletje van. Daarna ga je daar lange worsten van draaien. Deze kun je zonder pasta tools snijden in stukjes gnocchi. Je kan ook een gnocchi plankje gebruiken voor een mooie textuur.
- Als laatste bak of kook je de gnocchi kort en voeg je een saus naar keuze toe.
Tip: maak meerdere porties
Als je dan toch al bezig bent, kun je net zo goed meerdere porties maken. Dat doe ik ook altijd. Ik kook meestal 1 kilo aardappelen, zodat ik een portie direct kan eten en 2 porties doe ik in de diepvries. Wij zijn met z’n tweeën, dus van 1 kilo aardappelen kun je prima 3 porties maken.
De smaak en structuur van zelfgemaakte gnocchi is hemels. Het is boterzacht en het heeft veel meer smaak. Het enige nadeel van zelf gnocchi maken, is de rotzooi. Je keuken is bezaaid met meel en aardappelen. Dat zegt misschien ook iets over mijn manier van koken… 😉
Zoete aardappel gnocchi
Wil je een keer iets anders proberen? Vervang dan de ‘normale’ aardappelen door zoete aardappelen. Het recept is precies hetzelfde, alleen de kooktijd van zoete aardappelen is vaak iets langer. Je kan hem ook eenvoudig glutenvrij maken voor het meel te vervangen door een van de onderstaande opties. Dan heb je glutenvrije zoete aardappel gnocchi.
Glutenvrije gnocchi
Je kan ook eenvoudig glutenvrije gnocchi maken. In plaats van meel die je gebruikt in het reguliere recept, gebruik je maizena. Je kan ook havermeel, kikkererwtenmeel of tapiocameel gebruiken. Deze laatste soorten zijn misschien iets minder voor de hand liggend, maar er zijn genoeg alternatieven on glutenvrije gnocchi te maken.
Zelfgemaakte gnocchi bewaren
Heb je extra porties verse gnocchi gemaakt? Dan wil je die natuurlijk wel kunnen bewaren. Je kan de verse gnocchi luchtdicht verpakken en bewaren in de koelkast. Ook kun je verse gnocchi prima invriezen. Zelfgemaakte gnocchi is natuurlijk wel het lekkerst als je hem net gemaakt hebt, maar je kan hem prima bewaren.
Gnocchi bakken of koken?
Je kan de verse gemaakte gnocchi koken of bakken, net wat jij lekkerder vindt. Beide methoden hebben hun charme; net wat je qua smaak en textuur lekkerder vindt.
Koken
- Textuur: De gnocchi blijft zacht en luchtig.
- Gebruik: Perfect voor lichte sauzen zoals salieboter, tomatensaus of een romige pesto.
- Tip: Laat gekookte gnocchi goed uitlekken voordat je hem serveert.
Bakken
- Textuur: De gnocchi krijgt een krokant laagje aan de buitenkant en blijft zacht van binnen.
- Gebruik: Smaakt goed met hartige toppings zoals gesmolten kaas, champignons of gebakken groenten.
- Hoe: Bak gekookte gnocchi in een hete koekenpan met een beetje boter of olijfolie tot ze goudbruin zijn.
Verschillende soorten gnocchi plankjes
Je kan gnocchi prima maken zonder een gnocchi plankje. Doe ik ook! Maar als je voor het extra effect wilt gaan en ribbeltjes wilt op je verse gnocchi, heb je een plankje nodig. Je hebt verschillende soorten plankjes, die bijna altijd van hout gemaakt zijn. Het goedkoopste plankje is het gnocchi plankje van Dille & Kamille. Op Bol.com en andere webshops kun je ook gnocchi plankjes kopen voor meer dan €40,- per stuk.
Pasta starterset
Heb je ontdekt dat verse pasta maken je nieuwe hobby is? Dan kun je er ook voor kiezen om een pasta starterset te kopen. Deze bevat niet alleen een gnocchi plankje, maar nog veel meer handige pasta tools zoals een pastasnijder, een pastadroogrek en een deegroller. Stuk voor stuk handige tools om allerlei lekkere soorten verse pasta te maken.
*Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij daar commissie over. Het kost jou het niets extra’s, maar het helpt ons om de website te verbeteren.