Zelf spaghetti maken: 5 handige tips

Inhoudsopgave
Wil je zelf spaghetti maken? Het is een super leuke activiteit om samen met je partner of kinderen te doen. Verse pasta maken is makkelijker dan je denkt en daarnaast: het is ook nog eens veel lekkerder dan kant-en-klare pasta die je in de supermarkt koopt. Nieuwsgierig naar een lekker recept en de voordelen van zelfgemaakte spaghetti? Lees dan snel verder!
Zelf spaghetti maken: de voordelen
Waarom zou je zelf spaghetti maken als je het ook gewoon in de winkel kunt kopen? Het antwoord is simpel: smaak, versheid en creativiteit.
Zelfgemaakte spaghetti heeft een vollere smaak en een betere textuur dan gedroogde pasta uit een pak. Daarnaast kun je zelf de ingrediënten bepalen, wat betekent dat je geen onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen binnenkrijgt. Ook kun je experimenteren met verschillende soorten meel, zoals volkoren of spelt, om je spaghetti nog gezonder te maken.
Recept verse spaghetti maken
Zelf verse spaghetti maken is makkelijker dan je denkt! Met slechts 4 ingrediënten maak je de lekkerste pasta helemaal zelf.
Wat heb je nodig?
- 200 gram type ’00-bloem
- 2 grote eieren
- Een snufje zout
- Een scheutje olijfolie
Zo maak je het
Stap 1: Maak een bergje van de bloem op je aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
Stap 2: Breek de eieren in het kuiltje en voeg het zout en de olijfolie toe.
Stap 3: Klop de eieren voorzichtig los met een vork en meng langzaam de bloem erdoor totdat je een deegbal krijgt.
Stap 4: Kneed het deeg vervolgens met je handen tot het soepel en elastisch wordt (ongeveer 10 minuten). Pak het deeg in in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.
Stap 5: Rol het deeg uit met een pastamachine of een deegroller tot een dunne lap deeg en gebruik een spaghetti chitarra voor het maken van de spaghetti slierten. Heb je geen spaghetti chitarra? Met een pastamachine kun je meestal ook spaghetti slierten maken. Anders kun je de slierten maken met een keukenmesje. Al is dat een uitdaging.
Stap 6: Kook de verse spaghetti ongeveer 2-3 minuten in ruim kokend water met zout.
Tools om zelf spaghetti te maken
Hoewel je verse pasta kunt maken zonder hulpmiddelen, verhogen de juiste tools de kwaliteit aanzienlijk. Een pastamachine zorgt bijvoorbeeld voor een gelijkmatige dikte van het deeg, wat essentieel is voor de garing van de pasta.
Bovendien maken een pastamachine of een spaghetti chitarra het veel eenvoudiger om perfecte spaghetti slierten te creëren. Handmatig slierten maken is tijdrovend en het risico bestaat dat ze ongelijk van grootte zijn, wat de kooktijd en textuur kan beïnvloeden.
Tips voor perfecte verse pasta
Wil je de allerlekkerste spaghetti maken? Met deze tips lukt het gegarandeerd:
- Gebruik type ’00-bloem. Dit fijne Italiaanse meel zorgt voor een zijdezachte structuur en een heerlijke smaak.
- Een pastamachine is je beste vriend voor het uitrollen van het deeg, zodat het deeg overal dezelfde dikte heeft en je het eenvoudig kan snijden in gelijkmatige slierten.
- Laat de verse pasta even drogen voordat je hem kookt. Gebruik hiervoor een pasta droogrek, zodat de slierten niet aan elkaar plakken.
- Roer regelmatig. Als je de pasta gaat koken, is het belangrijk om regelmatig te roeren. Zo voorkom je dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het kookproces.
- Kook de spaghetti in ruim kokend water (1 liter water per 100 gram pasta) en voeg een beetje zout toe aan het kokend water.
De lekkerste sauzen voor zelfgemaakte spaghetti
Als je zelf spaghetti maakt, wil je daar natuurlijk ook een lekkere saus bij. Maar welke saus past het beste bij zelfgemaakte pasta? Klassiekers zoals bolognese en carbonara doen het altijd goed, omdat hun rijke smaken perfect samenkomen met de volle textuur van verse spaghetti.
Wil je iets lichters? Kies dan voor een aglio e olio met knoflook, olijfolie en chili vlokken voor een simpele maar smaakvolle combinatie. Of ga voor een romige pesto genovese met verse basilicum en Parmezaanse kaas. Voor een echte Italiaanse beleving is een cacio e pepe – met pecorino en zwarte peper – ook een aanrader. Voor welke optie je ook gaat, een lekkere saus maak je pasta helemaal af.
Variaties op zelfgemaakte spaghetti
Als je eenmaal de basis van zelf spaghetti maken onder de knie hebt, kun je experimenteren met verschillende variaties. Zo voeg je net wat extra’s toe aan je pasta en maak je je gerechten nog verrassender.
- Volkoren spaghetti maken: wil je een gezondere variant maken? Kies dan voor volkoren tarwemeel in plaats van type ’00-bloem. Dit geeft je spaghetti niet alleen een vollere smaak, maar het zit ook boordevol vezels. Perfect voor wie op zoek is naar een voedzame maaltijd.
- Spinazie- of tomatenspaghetti: zin in kleurrijke pasta? Voeg gepureerde spinazie of tomatenpuree toe aan het deeg voor groene of rode spaghetti. Dit ziet er niet alleen mooi uit op je bord, maar voegt ook een subtiele smaak toe én je eet groenten. Win-win-win situatie.
- Maak gevulde pasta zoals ravioli of tortellini: wil je indruk maken? Gebruik je pasta deeg om gevulde pasta te maken. Denk aan ravioli met ricotta en spinazie, of tortellini gevuld met pompoen en salie. Een beetje meer werk, maar absoluut de moeite waard.
Zo lang moet spaghetti koken
Spaghetti koken en serveren als een echte chef? Het begint allemaal met de perfecte kooktijd. Verse spaghetti is een snel kookwonder: binnen enkele minuten is hij Al Dente, zo’n 2 tot 4 minuten is vaak al genoeg. Houd de kooktijd dan ook strak in de gaten. Zo voorkom je dat de pasta te gaar wordt en daardoor slijmerig en plakkerig. Dat komt de smaak niet ten goede. Proef regelmatig om de ideale bite te vinden.
Wil je de pasta mooi serveren? Gebruik dan een diep pasta bord, met een lepel saus eroverheen en garneer de pasta met verse kruiden, een scheutje olijfolie en Parmezaanse kaas.
Veelgemaakte fouten bij pasta maken
Zelf pasta maken is super leuk, mar je kan soms te maken krijgen met een paar uitdagingen. Een veelvoorkomend probleem is deeg dat te nat of juist te droog is. De oplossing? Voeg water of bloem geleidelijk toe, tot je een soepel, elastisch deeg hebt.
Een andere uitdaging is de plakkende pasta. Dit gebeurt vaak als de pasta niet goed genoeg gedroogd is. Laat de slierten na het snijden even drogen op een pasta droogrek voordat je ze kookt. Ook voldoende water tijdens het koken en direct serveren helpen plakkende pasta te voorkomen. En de laatste tip: spoel pasta nooit af met koud water nadat je hem gekocht hebt. Hierdoor wordt het zetmeel weggespoeld en dat wil je niet, want daardoor kan de saus zich niet goed hechten aan de pasta.
Zelf spaghetti maken is een feestje
Het is niet alleen een manier om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten, het is ook een leuke activiteit. Van het kneden van het deeg tot het bewonderen van je eigen slierten – het is super leuk om je eigen creatie uiteindelijk op te eten. Dus: waar wacht je nog op? Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende soorten meel, kruiden en soorten pasta.
*Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij daar commissie over. Het kost jou het niets extra’s, maar het helpt ons om de website te verbeteren.
Deze blogs vind je misschien ook interessant

Gekookte pasta invriezen? 5 tips
Wil je je gekookte pasta invriezen? Dat kan! Gekookte pasta kun je 2 tot 3 maanden invriezen door deze in een diepvrieszak of luchtdichte bak te bewaren.

Wokkelpasta: wat is het?
Wil je ontdekken wat je kan doen met wokkelpasta, ook wel bekend als fusilli? In deze blog vertellen we meer over deze pastasoort en delen we tips voor sauzen die goed passen bij deze pasta.

Hoe lang moet macaroni koken?
Ontdek wat de ideale kooktijd is van macaroni en ontvang tips om de perfecte Al Dente textuur te bereiken door korter te koken en regelmatig te proeven.