Volkoren pasta

Inhoudsopgave
Volkoren pasta wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Het is voedzaam, lekker (daar is niet iedereen het mee eens) én een stuk gezonder dan witte pasta. Maar wat maakt het nu precies zo’n goede keuze? In deze blog vertellen we meer over de voordelen, hoe het verschilt van gewone pasta en hoe het smaakt. Of je nu gezonder wilt eten of het een keertje wilt proberen: volkoren pasta een ideale vervanger voor witte pasta.
Wat is volkoren pasta?
Gezondheidsvoordelen
Naast de bovengenoemde gezondheidsvoordelen, zijn er nog meer voordelen:
- Langdurige energie: Door complexe koolhydraten blijft je energieniveau stabiel en stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel.
- Gezondheidseffecten: Verlaagde kans op diabetes, hartziekten en darmproblemen.
- Darmgezondheid: Positieve impact op je darmflora door de vezels.
Verschil tussen witte en volkoren pasta
Voedingsstof | Witte pasta | Volkoren pasta |
---|---|---|
Vezels | 2 g | 6 g |
Calcium | 21 mg | 40 mg |
Magnesium | 53 mg | 143 mg |
IJzer | 1.3 mg | 3.6 mg |
Is volkoren pasta glutenvrij?
Nee, volkoren pasta is niet glutenvrij. Volkoren pasta wordt gemaakt van volkoren tarwemeel. Tarwe bevat van nature gluten. Gluten zijn eiwitten die zorgen voor de elasticiteit en structuur van pasta. Daarom is volkoren pasta niet geschikt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.
Als je op zoek bent naar een glutenvrije optie, bestaan er gelukkig genoeg alternatieven, zoals pasta gemaakt van rijstmeel, maïsmeel, quinoa of peulvruchten. Deze opties bieden een vergelijkbare textuur en smaak, maar dan zonder gluten.
Hoe smaakt volkoren pasta?
Volkoren pasta heeft een vollere, nootachtige smaak vergeleken met witte pasta. Door het gebruik van volkoren tarwemeel is de smaak iets aardser en robuuster. De textuur is vaak wat steviger en grover, wat zorgt voor een hartiger gevoel in je mond. Niet iedereen is fan van deze pasta vanwege de smaak. Zeker als je alleen de smaak van witte pasta gewend bent. Het is ook een beetje een kwestie van wennen. Uiteindelijk zul je het verschil minder goed proeven.
Conclusie
Volkoren pasta heeft veel voordelen. Het is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat niet alleen bijdraagt aan een betere darmgezondheid, maar ook helpt om langer een verzadigd gevoel te behouden. Bovendien verlaagt het de kans op ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten door de lagere glycemische index en het positieve effect op de bloedsuikerspiegel. Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om bij je volgende maaltijd te kiezen voor volkoren pasta als een voedzaam alternatief voor witte pasta.
*Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij daar commissie over. Het kost jou het niets extra’s, maar het helpt ons om de website te verbeteren.
Deze blogs vind je misschien ook interessant

Gekookte pasta invriezen? 5 tips
Wil je je gekookte pasta invriezen? Dat kan! Gekookte pasta kun je 2 tot 3 maanden invriezen door deze in een diepvrieszak of luchtdichte bak te bewaren.

Wokkelpasta: wat is het?
Wil je ontdekken wat je kan doen met wokkelpasta, ook wel bekend als fusilli? In deze blog vertellen we meer over deze pastasoort en delen we tips voor sauzen die goed passen bij deze pasta.

Hoe lang moet macaroni koken?
Ontdek wat de ideale kooktijd is van macaroni en ontvang tips om de perfecte Al Dente textuur te bereiken door korter te koken en regelmatig te proeven.