Volkoren pasta

Laatste update: 26 februari 2025
Dionne
Volkoren pasta
Inhoudsopgave

Volkoren pasta wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Het is voedzaam, lekker (daar is niet iedereen het mee eens) én een stuk gezonder dan witte pasta. Maar wat maakt het nu precies zo’n goede keuze? In deze blog vertellen we meer over de voordelen, hoe het verschilt van gewone pasta en hoe het smaakt. Of je nu gezonder wilt eten of het een keertje wilt proberen: volkoren pasta een ideale vervanger voor witte pasta. 

Wat is volkoren pasta?

Volkoren pasta is een deegproduct dat gemaakt is van 100% volkoren (durum)tarwe. Dit betekent dat de hele graankorrel, inclusief de kiem, zemelen en het zaad, wordt gebruikt. Volkoren pasta bevat daardoor meer vezels, mineralen en vitaminen dan witte pasta, omdat bij witte pasta de zemelen en kiem verwijderd zijn. Deze vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel, een gezonde darmflora en kunnen de opname van koolhydraten vertragen.
 
Dus de volgende keer als je pasta gaat maken, kies dan een keer voor een volkoren variant. Je kan ook heel eenvoudig zelf volkoren pasta maken. Het is hetzelfde werk als je ‘normale’ verse pasta maakt, alleen dan met ander meel. 

Gezondheidsvoordelen 

Naast de bovengenoemde gezondheidsvoordelen, zijn er nog meer voordelen:

  • Langdurige energie: Door complexe koolhydraten blijft je energieniveau stabiel en stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel. 
  • Gezondheidseffecten: Verlaagde kans op diabetes, hartziekten en darmproblemen. 
  • Darmgezondheid: Positieve impact op je darmflora door de vezels.

Verschil tussen witte en volkoren pasta

Zoals je hierboven al kon lezen, wordt volkoren pasta gemaakt van de hele graankorrel, inclusief de kiem, zemelen en het zaad, terwijl voor witte pasta alleen het zaad wordt bewaard en gemalen. De kiem en zemelen bevatten de meeste vezels, mineralen en vitaminen. Volkoren pasta is daardoor rijker aan vezels, ijzer en vitamine B dan witte pasta.
 
Zo bevat 100 gram gekookte volkoren pasta 8,9 gram vezels, terwijl dezelfde hoeveelheid witte pasta 3,7 gram vezels bevat. Dit laat duidelijk zien dat de voedingswaarden van volkoren pasta veel beter zijn. Volkoren pasta heeft een lagere glycemische index dan witte pasta, wat betekent dat het een minder grote impact heeft op je bloedsuikerspiegel. 
 
VoedingsstofWitte pastaVolkoren pasta
Vezels2 g6 g
Calcium21 mg40 mg
Magnesium53 mg143 mg
IJzer1.3 mg3.6 mg
 

Is volkoren pasta glutenvrij?

Nee, volkoren pasta is niet glutenvrij. Volkoren pasta wordt gemaakt van volkoren tarwemeel. Tarwe bevat van nature gluten. Gluten zijn eiwitten die zorgen voor de elasticiteit en structuur van pasta. Daarom is volkoren pasta niet geschikt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.

Als je op zoek bent naar een glutenvrije optie, bestaan er gelukkig genoeg alternatieven, zoals pasta gemaakt van rijstmeel, maïsmeel, quinoa of peulvruchten. Deze opties bieden een vergelijkbare textuur en smaak, maar dan zonder gluten.

Hoe smaakt volkoren pasta?

Volkoren pasta heeft een vollere, nootachtige smaak vergeleken met witte pasta. Door het gebruik van volkoren tarwemeel is de smaak iets aardser en robuuster. De textuur is vaak wat steviger en grover, wat zorgt voor een hartiger gevoel in je mond. Niet iedereen is fan van deze pasta vanwege de smaak. Zeker als je alleen de smaak van witte pasta gewend bent. Het is ook een beetje een kwestie van wennen. Uiteindelijk zul je het verschil minder goed proeven. 

Conclusie

Volkoren pasta heeft veel voordelen. Het is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat niet alleen bijdraagt aan een betere darmgezondheid, maar ook helpt om langer een verzadigd gevoel te behouden. Bovendien verlaagt het de kans op ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten door de lagere glycemische index en het positieve effect op de bloedsuikerspiegel. Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om bij je volgende maaltijd te kiezen voor volkoren pasta als een voedzaam alternatief voor witte pasta.

*Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij daar commissie over. Het kost jou het niets extra’s, maar het helpt ons om de website te verbeteren.

Deel deze blog
Deze blogs vind je misschien ook interessant
Wokkelpasta: wat is het?

Wokkelpasta: wat is het?

Wil je ontdekken wat je kan doen met wokkelpasta, ook wel bekend als fusilli? In deze blog vertellen we meer over deze pastasoort en delen we tips voor sauzen die goed passen bij deze pasta.

Lees meer