Zelf volkoren pasta maken

Inhoudsopgave
Wil je een keer volkoren pasta maken in plaats van witte pasta? Zelf volkoren pasta maken is net zo eenvoudig, maar zit daarnaast vol met gezonde voedingsstoffen. Door zelf pasta te maken, wet je ook precies wat erin zit en kun je volkoren pasta maken zonder onnodige toevoegingen. In deze blog ontdek je stap voor stap hoe je verse volkoren pasta maakt. Klaar om je keuken om te toveren tot een Italiaanse trattoria? Hieronder vind je het recept.
Volkoren pasta maken
Wil je verse volkoren pasta maken? Dat is heel simpel. Net zo simpel als wanneer je ‘witte’ verse pasta maakt, alleen gebruik je een ander soort meel. Hieronder vind je een recept inclusief stappenplan om verse volkoren pasta te maken:
Wat heb je nodig?
De onderstaande ingrediënten zijn voor ongeveer 2-3 porties. Als je met z’n tweeën bent en graag een grote portie eet, heb je de volgende hoeveelheid nodig:
- 250 gram volkoren tarwemeel
- 2 eieren
- Snufje zout (optioneel)
- Water (indien nodig)
Aan de slag
Stap 1: Meng het volkoren tarwemeel en een snufje zout op een schoon aanrecht en maak een kuiltje in het meel.
Stap 2: Breek de eieren in het kuiltje en klop ze langzaam met een vork door het meel totdat je een deegbal hebt. Daarna ga je het deeg kneden met je handen.
Stap 3: Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het niet meer plakkerig is en een gladde, elastische bal is geworden. Het is belangrijk dat het deeg terugveert als je erop duwt.
Stap 4: Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 5: Verdeel het deeg in kleinere porties. Druk er één plat met je hand en bestuif met meel.
Stap 6: Rol het deeg gelijkmatig uit met een deegroller of haal het door een pastamachine tot de gewenste deeg dikte is bereikt.
Stap 7: Snijd de uitgerolde pasta in de gewenste vorm (bijvoorbeeld tagliatelle of spaghetti). Dit kun je doen met een pastamachine, met een pastasnijder of met een keukenmes.
Stap 8: Kook de verse volkoren pasta ongeveer 2-3 minuten in ruim kokend, gezouten water tot deze Al Dente is.
Een paar handige tips
- Gebruik volkoren tarwemeel van goede kwaliteit voor de beste resultaten en voedingswaarde. Je kan het meel koken bij een Italiaanse speciaalzaak.
- Als het deeg te droog is, voeg dan beetje bij beetje water toe, zodat het deeg mooi glad en egaal wordt.
- Laat de pasta kort drogen op een pasta droogrek, voordat je de pasta gaat koken voor een betere textuur.
Zelfgemaakte volkoren pasta is niet alleen lekker, maar ook voedzamer dan kant-en-klare varianten, omdat je precies weet wat erin zit.
Hoe lang moet volkoren pasta koken?
Hoe lang je pasta moet koken, hangt af of het droge volkoren pasta of verse volkoren pasta is. De kooktijd is namelijk verschillend.
Kooktijd droge volkoren pasta
- Over het algemeen kookt droge volkoren pasta 8 tot 10 minuten.
- Proef de pasta ongeveer 2 minuten voor de aangegeven kooktijd om te controleren of deze al Al Dente is. Volkoren pasta heeft een stevige bite nodig, maar mag niet hard zijn en zeker niet te zacht.
Kooktijd verse volkoren pasta
- Verse volkoren pasta kookt aanzienlijk korter dan gedroogde pasta.
- Meestal is verse pasta in 2 tot 5 minuten gaar.
- Tip: verse pasta is gaar zodra hij naar de oppervlakte drijft. Proef direct om te controleren of de pasta Al Dente is.
Let op: de exacte kooktijd kan variëren, afhankelijk van de dikte en vorm van de pasta. Het is daarom altijd verstandig om tussendoor regelmatig te proeven om te kijken of de pasta al gaar is.
Hoe lang kun je gekookte volkoren pasta bewaren?
Droge gekookte pasta kun je ongeveer 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast als de pasta luchtdicht verpakt is. Verse volkoren pasta kun je ongeveer 1-2 dagen luchtdicht bewaren in de koelkast.
Liever de pasta invriezen? Dat kan ook! Je kan droge pasta ongeveer 2-3 maanden invriezen en verse pasta kun je ongeveer 1 maand invriezen zonder dat het ten koste gaat van de smaak en de textuur. Toch is het natuurlijk het lekkerste als je de pasta direct eet als je hem hebt gemaakt.
Recept ideeën met volkoren pasta
Zoek je een lekker recept? In principe kun je elke pasta maken die normaal ook maakt, alleen nu vervang je de witte pasta door volkoren pasta. Dit zijn een aantal ideeën:
- Pasta pesto: een van de simpelste pastagerechten die er bestaan. Maak hem een keertje met volkoren pasta in plaats van witte pasta.
- Volkoren pasta met courgette en scampi: iets minder voor de handliggende pasta, maar daardoor niet minder lekker.
- Spaghetti arrabiata: een andere klassieker die je eenvoudig kan maken met een gezondere pasta variant.
Leuk om te doen én het is gezonder
Zelf volkoren pasta maken is niet alleen leuk om te doen, maar het is ook een gezondere optie dan witte pasta. Met slechts een paar ingrediënten maak je een voedzame pasta boordevol vezels en smaak. Bovendien kun je de dikte en vorm helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Of je nu kiest voor een spaghetti, penne of ravioli, zelfgemaakte volkoren pasta geeft een extra touch aan elk gerecht. Probeer het eens uit en ontdek hoe makkelijk én lekker het is om je verse pasta te maken.
*Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij daar commissie over. Het kost jou het niets extra’s, maar het helpt ons om de website te verbeteren.
Deze blogs vind je misschien ook interessant

Gekookte pasta invriezen? 5 tips
Wil je je gekookte pasta invriezen? Dat kan! Gekookte pasta kun je 2 tot 3 maanden invriezen door deze in een diepvrieszak of luchtdichte bak te bewaren.

Wokkelpasta: wat is het?
Wil je ontdekken wat je kan doen met wokkelpasta, ook wel bekend als fusilli? In deze blog vertellen we meer over deze pastasoort en delen we tips voor sauzen die goed passen bij deze pasta.

Hoe lang moet macaroni koken?
Ontdek wat de ideale kooktijd is van macaroni en ontvang tips om de perfecte Al Dente textuur te bereiken door korter te koken en regelmatig te proeven.