Ravioli zelf maken: 5 tips
- Laatste update: 1 februari 2025
- Dionne

Inhoudsopgave
Wil je ravioli zelf maken en ben je op zoek naar een lekker recept mét handige tips? Dan ben je aan het juiste adres! Ik maak regelmatig verse ravioli en zijn er een aantal beginnersfouten die ik eerst maakte. Met deze tips voorkom je dat jij deze fouten ook maakt en smaakt je verse ravioli nog beter. Geloof me: hierna wil je nooit meer anders.
Ravioli zelf maken
Zelf ravioli maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het duurt iets langer dan kant-en-klare ravioli, maar de smaak is veel beter. Je hebt niet perse een pastamachine nodig om verse ravioli te maken. Het is iets uitdagender, want het is wel zo fijn als de deeg overal ongeveer even dik is, maar het is niet onmogelijk. Verder is het wel handig om een raviolimaker te gebruiken. Zelf gebruik ik de vierkante raviolimaker van Dille & Kamille.
Aan de slag
Voor je ravioli zelf kan maken, moet je eerst pasta deeg maken. Pasta deeg maken is niet zo ingewikkeld. Je kan de volgende regel aanhouden: voor elke persoon heb je 100 gram type ’00-bloem nodig en 1 ei. Easy toch?
Wil je voor 4 personen pasta deeg maken? Dan heb je 400 gram type ’00-bloem nodig en 4 eieren. Oh, en vergeet niet altijd een snufje zout toe te voegen aan het deeg. Om zelf ravioli te maken, weeg je het bloem af voor het aantal personen dat je pasta deeg gaat maken. Van het meel maak je een bergje en in het midden van het bergje bloem, maak je een diepe kuil. In die kuil doe je eieren in. Als laatste voeg je een beetje zout toe en kan je beginnen met het maken van het pasta deeg.
Zo maak het je het pasta deeg
Gebruik een vork of een deeg snijder om vanuit het midden steeds een beetje ei te mengen met het bloem totdat je uiteindelijk alles gemengd hebt en een bol deeg hebt. Deze deegbal moet je goed kneden (ongeveer 5 à 10 minuten), zodat het deeg mooi glad en elastisch wordt en uiteindelijk terugveert. Als dat het geval is, is het tijd om het deeg te laten rusten. Verpak je pasta deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Na 30 minuten haal je het deeg uit de folie en kun je het gaan uitrollen. Dit kun je doen met een pastamachine, maar ook met een deegroller.
Uitrollen van het deeg
Heb je geen pastamachine? Dan heb je een deegroller nodig om het deeg uit te rollen. Dit is iets uitdagender, want je moet ervoor zorgen dat het deeg overal ongeveer dezelfde dikte heeft (vanwege de kooktijd van je pasta) en het is belangrijk dat je het deeg in een rechthoek of vierkant uitrolt.
Heb je een pastamachine? Dan rol je het deeg een aantal keer door de machine en zorg je ervoor dat je een aantal mooi uitgerolde deegvellen hebt die je straks kan gebruiken om zelf ravioli te maken.
Tip: Merk je dat je deeg nog iets te nat is? Voeg dan wat bloem toe. Merk je dat je deeg juist iets te droog is? Voeg dan een beetje water toe.
Zelf ravioli maken
De volgende stap is het maken van de ravioli. Daar heb je natuurlijk vulling voor nodig. Je kan allerlei soorten vullingen maken voor in de ravioli. Een simpele, maar erg lekkere vulling is spinazie ricotta vulling.
Als de vulling klaar is, kun je aan de slag met het maken van de ravioli. Als je het deeg uitgerold hebt met een deegroller, verdeel je het deeg in 2 gelijke stukken. Heb je het deeg uitgerold met een pastamachine, dan heb je waarschijnlijk al 2 of meer stukken deeg die van dezelfde grootte zijn. Je verdeelt de vulling over een deel van het pasta deeg. Als je daarmee klaar bent, leg je het andere pasta deeg eroverheen, zodat de vulling als het ware ingepakt is. Daarna kan het leuke werk beginnen: je kan met een raviolimaker zelf ravioli gaan maken.
Tip: Zorg ervoor dat je telkens een paar millimeter speling houdt tussen de ravioli ’s. Zo voorkom je dat je ze te dicht op elkaar maakt, waardoor de ravioli niet goed gesloten is en de vulling eruit kan lopen tijdens het koken.
Spinazie ricotta vulling maken
Je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Dit is het recept als je voor 4 personen ravioli maakt:
- 400 gram verse spinazie
- 1 knoflookteentje
- 250 gram ricotta
- 50 gram Parmezaanse kaas
- Peper & zout
Zet een pan op het vuur met olijfolie. Pel de knoflookteen en kneus hem met een mes. Doe de knoflookteen in de pan en wacht tot die goudbruin wordt. Vervolgens gooi je de verse spinazie in de pan samen met wat peper en zout. Zodra de spinazie volledig geslonken is, haal je de knoflookteen eruit en doe je de spinazie in een vergiet. Daar laat je de spinazie afkoelen en zorg je ervoor dat het laatste vocht uit de spinazie loopt.
Je pakt daarna een kom waar je de uitgelekte ricotta in doet samen met de spinazie. Je voegt vervolgens 50 gram Parmezaanse kaas toe en mengt dit tot een geheel. Voor je het weet heb je een heerlijke vulling gemaakt voor je verse ravioli.
Verse ravioli koken
Ben je klaar met het maken van de ravioli? Dan is het tijd om je ravioli te koken. Zet een grote pan met water op het fornuis en wacht tot het water kookt. Zodra het water kookt voeg je een snufje zout toe en de zelfgemaakte ravioli. Zet een timer voor 4/5 minuten, afhankelijk van de deeg dikte. Belangrijk is dat je regelmatig roert, zodat de ravioli niet aan elkaar plakt en overal even gaar wordt.
Is de ravioli klaar? Haal ze uit het water en serveer ze op een mooi pastabord. Je kan eventueel nog een sausje maken voor over de ravioli, maar zonder saus zijn ze ook al erg lekker. Een simpel, maar lekker sausje is een boter salie saus. Heel eenvoudig te maken en geeft je zelfgemaakte pasta toch net iets meer bite qua smaak.
Te veel pasta gemaakt?
Heb je te veel ravioli gemaakt? Geen probleem! Je kan je zelfgemaakte ravioli een 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast als je het luchtdicht verpakt. Het is ook mogelijk om de pasta in te vriezen. Hoewel die natuurlijk het lekkerste is als je hem direct eet.
*Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij daar commissie over. Het kost jou het niets extra’s, maar het helpt ons om de website te verbeteren.